Hærværk

Hærværk kalder man det, når du ødelægger andre menneskers ting eller ejendom med vilje.

Hvad betyder ”hærværk” egentlig?

[Hærværk var oprindeligt betegnelsen for en flok væbnede mænds overfald på en mand og hans hus; forsætlig ødelæggelse. Gammel dansk: hærwærk]

…Husk at hærværk altid har en konsekvens for nogen, også selvom der måske ikke er nogen der ser dig gøre det, så er der altid én der kommer til at betale for det.

Hærværk kalder man det, når du ødelægger andre menneskers ting eller ejendom med vilje. Det kan feks. være, hvis du smadrer en rude i et busskur, pifter dækkene på en cykel eller ridser lakken på en bil. Selvom du måske ikke synes, at det virker alvorligt, eller du "bare gjorde det, fordi du kedede dig", så er det stadigvæk ulovligt.

Hvis du begår hærværk, og det bliver opdaget, vil det i mange tilfælde blive meldt til politiet. Der er stor forskel på, hvad der kan ske, når du er under og over 15 år. Den kriminelle lavalder er nemlig 15 år, og er du under den kriminelle lavalder, kan du ikke straffes lige så hårdt som ellers.

Under 15
Er du under 15 år, er det ikke politiet, men de sociale myndigheder, der tager sig af dig, hvis du har lavet hærværk. Dine forældre og kommunen bliver kontaktet af politiet, og bagefter kan der ske forskellige ting, der skal forhindre dig i at lave hærværk eller noget andet kriminelt igen. Tit vil kommunen tilknytte en kontaktperson til dig, så de kan holde øje med, at du ikke laver mere ballade, og så de kan finde ud af, om du har problemer, du har brug for hjælp til at løse.

Over 15
Hvis du er over 15 år, kan du straffes på lige fod med voksne mennesker. Det betyder, at du bl.a. kan komme i fængsel. Når det gælder hærværk, kan du straffes med bøde eller fængsel i op til halvandet år. Bliver du dømt, kommer dommen til at stå på din straffeattest, og det kan gøre det svært for dig at få et job.

Hærværk er selvfølgelig ulovligt og kan straffes efter Straffeloven § 291