Familieforløbet

Familieforløbet er som udgangspunkt et frivilligt tilbud om vejledning og rådgivning til unge og deres familier. Familieforløbet kan endvidere anvendes som en foranstaltning til unge gennem Ungekriminalitetsnævnet.

Familieforløbet tilbyder samtaler, støtte og vejledning med fokus på transformativ læring. SSP kan agere som et bindeled mellem de aktører, der er i den unges og familiens liv.

Familieforløbet henvender sig til unge fra 10-17 år og deres familier, der har udfordringer inden for SSP’s tre fokusområder:

  • Har en gadeorienteret livsstil.
  • Er kriminalitetstruet.
  • Udviser anden risikoadfærd.

Familieforløbet kan endvidere tilbydes familier til unge i ungestøtte (tidl. efterværn) til den unges 23. år

Den unge tilknyttes en kontaktperson, der varetager koordinationen og støtter kommunikationen mellem den unge og øvrige fagpersoner/aktører i den unges sag. Kontaktpersonens agerer ventil for den unges frustration samt guider i formidlingen mellem den unge og forældrene i målet om skabe en fælles forståelse for de udfordringer familien har.

Indhold og aktiviteter

Familieforløbet består af samtaler, støtte og vejledning med fokus på transformativ læring. Familien er indskrevet i Familieforløbet så længe det giver mening i forhold til problematikken. 

Familiebehandler og kontaktpersonen arbejder tæt sammen med respekt for det fortrolige rum de hver i sær varetager. Hyppighed aftales fra gang til gang.

Det forventes at forælder/forældrene opnår nye fremgangsmåder samt integrerer nye værktøjer, der positivt udvikler samspillet mellem forælder/dem og barnet/den unge.

Familieforløbet tilbyder:

  • Samtaler: En-til-en samtaler med den unge og familiebaserede samtaler, der fokuserer på dialog og refleksion.
  • Familiebehandling: Praktisk pædagogisk støtte til familien for at håndtere udfordringer.
  • Vejledning: Rådgivning om relevante ressourcer og muligheder i lokalsamfundet.
  • Vredeshåndtering: Specifikke forløb, der hjælper unge og forældre med at udvikle redskaber til at håndtere konflikter og reducere voldelig adfærd.
  • Inddragelse af Ungekriminalitetsnævnet (UKN): Familieforløbet kan også anvendes som en sanktionsmulighed for unge, der er tilknyttet UKN, hvilket giver dem mulighed for at modtage støtte i en udfordrende tid.
  • Ungestøtte: Familieforløbet kan desuden tilbydes familier til unge i ungestøtte (tidl. efterværn) til den unges 23. år

Indstilling til Familieforløbet

For at blive visiteret og indstillet til deltagelse i et Familieforløb skal den unge og familien have udfordringer inden for fokusområderne: gadeorienteret livsstil, kriminalitet eller risikoadfærd.

Selve visitationen og indstillingen sker i samarbejde med Familierådgivningen og SSP.

Familieforløbet kan varetage forløb i henhold til:

  • SL §30 - Råd og vejledning herunder af unge og forældre – Vredeshåndtering / konflikthåndtering
  • SL §32 - Støttende indsatser til børn, unge og familier – Familiebehandling/ kontaktperson, hvilket muliggør en struktureret tilgang til behandlingen af udfordringerne.
  • LBU § 3. UKN. Ungdomskriminalitetsnævnet kan fastsætte et forbedringsforløb.

Dato & Periode

Det drøftes løbende om der er unge, der kan få plads i et Familieforløb. Dette vurderes ud fra, hvad der skal arbejdes med i forhold til den enkelte unge og familien.

Familieforløbet kan bevilliges hele året.

Sted

Samtalerne i forbindelse med Familieforløbet finder sted i SSP og efter aftale med familiebehandleren.

Kontaktoplysninger

SSP Helsingør Sydvej 17 3000 Helsingør - 49 28 27 18 - ssp@helsingor.dk – www.ssp.helsingor.dk

Tilmelding

Selve visitationen og indstillingen vil ske i samarbejde med Familierådgivningen og SSP. 

Ansvarlig for opdatering af indsatsen

Faglig koordinator: Kenneth Jensen

SSP konsulent og familiebehandler: Janne Billsteen Christensen