Vredeshåndtering

Et vredeshåndteringsforløb i SSP har til formål at hjælpe børn, unge eller deres forældre med at forstå, håndtere og kontrollere deres vrede på en mere konstruktiv måde.

Forældre, der mestrer vredeshåndtering, er mere tilbøjelige til at finde løsninger på konflikter med deres børn på en konstruktiv og ikke-konfronterende måde. Dette lærer også børnene værdifulde konfliktløsningsstrategier.

Når børn, unge og deres forældre lærer at håndtere deres vrede, bliver de bedre til at kommunikere uden at hæve stemmen, skælde ud eller anvende trusler. Det giver andre børn, unge og egne børn samt voksne pårørende en følelse af tryghed og fremmer respektfuld dialog.

Indhold og aktiviteter

I vredesforløbet vil barnet, den unge eller forælderen gennem samtale lære at genkende de situationer, tanker og følelser, der fremprovokerer deres vrede. Samtidig opbygges der i samarbejdet en forståelse for, hvordan vrede fungerer som en emotionel respons, og hvilke fysiske og psykologiske reaktioner der opstår. Forløbet giver deltageren redskaber til bedre at forstå og håndtere den vrede, han eller hun oplever eller som kommer til udtryk gennem deres adfærd.

Formål

Hovedformålet er at mindske vrede-relaterede udbrud og destruktiv adfærd og erstatte disse med mere konstruktive reaktioner, der ikke eskalere konflikten eller udløser negative modrespons. En øget bevidsthed og forståelse for hvorfor og hvornår den destruktive kommunikation aktiveres, hjælper deltagerne til at opnå bedre relationer ved at lære dem at kommunikere og reagere uden aggression. 

Ved at reducere vredesudbrud og frustration opnår forældre ofte en større ro og balance i deres liv, hvilket gør dem bedre rustet til at tage vare på både sig selv og deres rolle som forælder.

Metode

SSPs vredeshåndteringskonsulenter er udannet i Diamantforløbet. Samtalerne foregår 1:1.

Der arbejdes i forløbet med at identificere og ændre negative tanke- og adfærdsmønstre forbundet med vrede. Dette sker gennem samtale og oplysning om de fysiske og psykiske aspekter af vrede samt undervisning i selvkontrol. Der arbejdes i forløbet med konkrete teknikker til at håndtere og regulere vrede, fx vejrtrækningsøvelser, tænkepauser, og kognitiv omstrukturering (dvs. hvordan man tænker om de ting, der opleves).

Målgruppe

Forløbet henvender sig primært til børn, unge og forældre (til børn <18 år), der har problemer med at kontrollere deres vrede, og som oplever – eller opleves af deres omgivelser –  at deres vrede påvirker deres eller andres liv negativt. Målgruppen kan også omfatte børn og unge, der ikke umiddelbart har et vredesproblem, men som bevæger sig i bekymrende miljøer, hvor kriminalitet og andre uhensigtsmæssige aktiviteter er dominerende.

Vredeshåndteringsforløbet er også henvendt børn og unge, der i Ungekriminalitetsnævnet har fået en foranstaltning eller som led i en retssag, er blevet henvist til at deltage i et vredeshåndteringsforløb.

Forløbene kan være meget forskellige alt efter de udfordringer barnet eller den unge oplever, men målet er at fremme bedre håndtering af vrede og forbedre deltagerens sociale og personlige funktion.

Tid og sted

Et vredeshåndteringsforløb kan vare fra 5 – 8 uger og foregår primært i SSP.

Ansvarlig for opdatering

Henriette Traulsen - SSP konsulent, uddannet i Diamantforløbet

Robert Rodriquez - SSP konsulent, uddannet i Diamantforløbet