Negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter

Hvis din familie, søskende, kæreste, ægtefælle, omgangskreds eller andre bestemmer over dit liv på en måde, der i afgørende grad begrænser dig og den måde, du ønsker at leve på, så er det negativ social kontrol.

Negativ social kontrol er altså, når den sociale kontrol over dig bliver til krænkende handlinger, og din frihed indskrænkes i en grad, så din hverdag ikke hænger sammen i forhold til fx at passe din skole, dine fritidsaktiviteter eller -arbejde. Måske kan du heller ikke deltage i arrangementer sammen med andre børn, unge eller voksne.

  • Alle uanset køn kan blive udsat for negativ social kontrol.
  • Negativ social kontrol kan have alvorlige konsekvenser for dit mentale og fysiske helbred, og det er vigtigt at række ud efter hjælp. 

Overvåger og kontrollerer din familie, venner eller omgangskreds, hvor du er, og hvem du er sammen med? Følger de efter dig? Holder øje med dine beskeder?

Må du for eksempel selv bestemme:

  • Hvem du vil være kæreste med eller skal giftes med?
  • Over din egen seksualitet?
  • Hvad du laver i din fritid?

Hvis ikke, så kan det være, at du har brug for hjælp til at leve det liv, du gerne vil leve. Kontakt vores SSP-konsulenter for råd og vejledning. 

Æresrelaterede konflikter er konflikter, der opstår inden for nære og familiære relationer.

Konflikten skyldes, at din familie føler, at familiens ære er blevet krænket på grund af din adfærd, og at du skader familiens omdømme. Det kan fx være, hvis du har en kæreste, har sex uden at være gift eller har en seksualitet, der ikke passer din familie.

Æresrelaterede konflikter skal tages alvorligt

Æresrelaterede konflikter opstår, når en familie føler, at deres ære er truet på grund af en persons handlinger, som ikke passer med familiens normer. Det kan føre til pres, vold eller tvang, som fx tvangsægteskab eller i ekstreme tilfælde æresdrab. Æresrelaterede konflikter sker ofte i kulturer, hvor ære er vigtig for familiens omdømme. Konsekvenserne af konflikten kan være alvorlige for dem, der rammes.

Føler du, at du, eller en du kender, er udsat for en æresrelateret konflikt, så kontakt SSP-konsulenterne. Er du i akut fare, så kontakt Politiet på 112.

Alle kommuner skal ifølge Barnets Lov § 15 stk. 3 udarbejde et beredskab til forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter  blandt børn, unge og deres familier. Beredskabet skal udformes skriftligt, vedtages af kommunalbestyrelsen og offentliggøres.

I Helsingør Kommune er det besluttet, at der skal være én indgang gennem SSP for henvendelser fra borgere og medarbejdere vedrørende negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Én indgang sikrer, at det er nemt og hurtigt at få hjælp.

De medarbejdere, der arbejder med negativ social kontrol i SSP, er alle uddannet i vurderingsværktøjet PATRIARK, som er udviklet af politiet. Der er et tæt samarbejde med  ”Sikkerhedskonsulenterne” i SIRI, som er med til at risikovurdere og udarbejde sikkerhedsplaner for borgeren. Udover et tæt samarbejde med  Sikkerhedskonsulenterne, er der et tæt samarbejde og sparring med Rejseholdet i SIRI og Rigspolitiet.

SSP har siden 2018 arbejdet med negativ social kontrol og æresrelateret konflikter. Der er udarbejdet en beredskabsplan, med tilhørende folder og actioncard.

Læs beredskabsplan for negativ social kontrol og æresrelateret konflikter

Har du ikke lyst til at kontakte SSP i Helsingør Kommune, så kan du få hjælp andre steder fx: 

  • RED Rådgivning - Døgntelefon: 70 27 76 66
    Anonym rådgivning, konfliktmægling, psykolog hjælp med videre til unge, der er udsat for pres, kontrol eller tvang fra familien.

  • RED Safehouse - Døgntelefon: 45 11 78 00
    Sikkert opholdssted, der giver længerevarende ophold, beskyttelse og behandling til unge over 18 år, der er truet af tvangsægteskab og/eller æresrelateret vold.

  • Sabaah - Telefon: 33 23 20 00 (Rådgivning til unge hver torsdag 18-20) 
    Forening, der for at forbedre vilkårene for homo -, bi- og transseksuelle med anden etnisk baggrund end dansk.

  • Exitcirklen - Telefon: 51 70 03 93
    For dig, der er udsat for psykisk vold, negativ social kontrol og juridisk rådgivning.

Akut fare - kontakt Politiet på 112

Føler du, at du er i akut fare, så skal du kontakte politiet på 112.